Up to 50%! 50% Off Favorites + More! Code: AUTUMN19 Ends: 10/21 Details
Apply

  1. Help
Up to 50%! 50% Off Favorites + More! Code: AUTUMN19 Ends: 10/21 Details
Apply

ARTIST JOURNAAL, MADELEINE CORBEY

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

ARTIST JOURNAAL, MADELEINE CORBEY - Page Text Content

1: MADELEINE CORBEY LID SINDS 2007

2: In het afgelopen dFBa jounaal stelde Bikkel me de vraag: Wat doe je zoal om je kunstzinnige ontwikkeling te verdiepen. Om hier antwoord op te geven, zal ik eerst eens even iets over mijzelf vertellen. Ik ben sinds 2001 beeldend kunstenaar (autodidact), heb naast allerlei cursussen op creatief gebied de opleiding Creatieve Handvaardigheid gedaan. Autodidact vind ik een heel vreemd woord. Tenslotte leer je altijd van alles door invloeden van buitenaf. Dus wie is er nu eigenlijk echt autodidact.

3: 2007, De Biennale in Florence was voor mij een belangrijk moment. De lezing/presentatie van Gilbert en George vond ik een geweldige ervaring, alsmede de lezingen van Gregorio Luke, die vergeet ik nooit meer. Die passie die hij uitstraalde vond ik overweldigend. Ook de rondgang over de abstractie in schilderwerk en beeldhouwwerk heeft veel indruk gemaakt. Met name de opmerking: gebruik materiaal waar je achterstaat en laat het zien. Schilder je met acrylverf, laat het zien, schilder je met olieverf, sta erachter.

4: Ik heb me de opmerking aangetrokken en ben eens over mijn eigen werk meer gaan nadenken. Sinds 2002 werk ik vooral met papier en karton-pulp. Ik maak objecten van 10 tot 200 cm. Zo had ik tijdens de Biennale ook werken gexposeerd van papier-pulp, lekker kleurrijk doormiddel van de acrylverf afwerking. Ik gebruik/gebruikte heel veel kleuren en dan ook nog meestal metallic-tinten.

7: Na de biennale ben ik tot bezinning gekomen en heb me gerealiseerd dat het materiaal waar ik mee werk een prachtig materiaal is en gezien mag worden. Het hoeft niet weggestopt achter verf. Ik heb na Florence aanbiedingen gehad om in andere landen te exposeren, maar ben nergens op in gegaan. Ik heb besloten eerst zelf te willen groeien en me meer te verbinden met mijn werk. Sinds 2001 geef ik lessen op papier/schilder en beeldhouwgebied. Ik heb redelijk veel kennis in huis en het is voor mij dan ook moeilijk lessen te vinden waarbij ik kan leren.

8: In 2008 zag ik een advertentie van de VABK, in de Happiness. (een blad wat ik kreeg voor mijn verjaardag). Ik dacht meteen. Die zie ik niet voor niets. VABK staat voor “Vrije Academie voor Beeldhouw –tegenwoordig beeldende- Kunst. En is gevestigd te Driebergen-Zeist. In juni ben ik kennis gaan maken met de docente, en hoe vreemd ook, ik moest huilen van geluk. Ik had eindelijk iets gevonden voor mezelf. In augustus 2009 ben ik gestart met de 3-jarige opleiding. Een opleiding die met name gericht is op meer verbinding krijgen met je werk en met jezelf. Je basis moet goed zijn.

9: Dat wist ik natuurlijk wel, als ik goed nadacht, maar doe er maar eens iets aan en besef maar eens dat je er invloed op hebt. Nou, dat heb ik wel geleerd. Door meditaties (wat ik nog helemaal niet kende), filosofie, waar ik alleen nog maar van had gehoord, heb ik inzicht gekregen in mijn hoe en waarom. Natuurlijk wordt er tijdens de opleiding ook gewerkt, en flink. Aan de hand van modellen, heb ik ontdekt wat het verschil is in een werk als je wel of geen verbinding hebt met bijvoorbeeld het model. Het eerste jaar was het nog heel moeilijk en was ik veel afgeleid door de mensen om me heen.

10: Ik volg samen met 13 anderen deze opleiding en zit in een fantastische groep. Serieus en allemaal leergierig. De docente weet ons telkens weer te triggeren en ziet dingen bij ons die we soms zelf nog niet eens zien. Fantastisch. Frouk Riemersma heeft zo’n kracht, zo’n gaves, geweldig. Ik denk dat de aanmelding en het volgen van de VABK wel het beste is wat ik gedaan heb. Levenskunst is wat ik er geleerd heb. Althans kennis van heb genomen. Soms nog wel heel moeilijk en regelmatig val ik weer in mijn valkuil en loop ik mezelf voorbij. Ik merk tegenwoordig wel wanneer dat gebeurt en dat is natuurlijk heel belangrijk. Dat geeft de mogelijkheid er iets aan te doen.

11: Al deze tijd ben ik doorgegaan met het creren van objecten en vele malen zijn ze helemaal niet gekleurd en kun je het prachtige materiaal, naast zien, nu ook vastpakken. Ik heb werk gebruikt voor een performance (wat ik overigen, geweldig vond om te doen) en werken die aanzetten tot verhaal.

12: In 2011 ben ik met de opleiding 15 dagen naar Zuid-Afrika, Diepkloof, geweest. Daar hebben we de chackra’s behandeld, heb ik een shamanistische sessie gehad, een reconnection en ben ik nog dichter bij mezelf gekomen. Van huis uit ben ik niet erg gevoelig opgevoed. Als mijn moeder nog geleefd zou hebben, zou ze ook alles flauwekul hebben gevonden. Af en toe denk ik dan ook; fijn dat ze niet meer leeft, maar meestal heb ik ook het gevoel dat ze naast me staat, zelfs mijn hand vast houdt. Ze wilde altijd het beste voor mij, voor ons allemaal, touwens thuis. Ze was het allerblijst als het goed met de kinderen ging.

13: Dat was haar doel. Ik merk dat ik er behoefte aan heb dat het ook goed met mij gaat en ik heb toch ook heel sterk het gevoel dat zeker invloed heeft, een wisselwerking, op de omgeving.

14: In Afrika heb ik mezelf beter leren kennen. Ik heb ervaringen gehad, die ik echt niet vooraf bedacht zou kunnen hebben. Mijn objecten, of werken zijn erdoor veranderd. Ik blijf dichter bij mezelf, bij de zaken die mij bezig houden. Als ik kan aangeven wat de rode draad is in mijn werk, dan is dat toch echt wel de problemen, zaken die je zoal tegen komt binnen het gezin, vrienden en kennissen. Aandacht voor jezelf, of voor anderen. Te veel aandacht, of te weinig. Dat zijn toch wel hele belangrijke zaken in het leven, in mijn leven. Ik heb een werk gemaakt dat Hidden emotions heet en een werk : Labelen.

16: Labelen is tevens het werk waar ik een performance bij gemaakt heb. Aarden is belangrijk. Op de plek blijven en voeding te zoeken. Om nu even terug te komen op de vraag van Bikkel: Wat doe je om je in je kunstzinnige ontwikkeling te verdiepen is dus het antwoord: Ik heb een drie-jarige opleiding gevolgd, waarvan 30 juni en 1 juli de examen tentoonstelling is in Driebergen, bij de VABK.

17: Sterker nog. Ik heb besloten om vanaf september een eigen opleiding te starten waarbij het belangrijkste zal zijn andere mensen te helpen in de verbinding met hun werk. Ik heb de afgelopen jaren zo veel geleerd, op spiritueel, mentaal en creatief gebied, dat het voor mij tijd wordt, om naast het maken van mijn eigen werk, mijn kunnen te delen met anderen. Diepgang, verbinding, de click met je eigen werk is het allerbelangrijkst.

18: Nog even wil ik laten weten dat ik naast paper-art (zoals ik het noem) nog andere dingen doe. Enkele weken geleden heb ik voor een expositie, bij de Akzo, te Arnhem schilderijen gemaakt. (Ik schilder al ruim 30 jaar) De schilderijen waren vooral genspireerd op het mogelijk vergaan van de wereld. ( Dat zou 21 december –mijn verjaardagsdag- 2012 het geval zijn, maar nu, nu er weer een kalender gevonden is, gaat het wellicht niet door) Voor één schilderij had ik mijn inspiratie gevonden bij de Maya kalender, voor één bij de 7 planeten die dan op een rij komen.

21: Inmiddels zijn de schilderijen terug uit de expositie en als ik ze zie komen ze bij mezelf zo binnen. Ik voel dat ze voor mij heeeel goed zijn. Ik ben er echt tevreden over en ik vind het van ondergeschikt belang of een ander ze mooi, of lelijk vind. Als iemand emotioneel geraakt wordt door mijn werk, dan is dat fijn. Is diegene er blij mee, nog mooier, maar raakt een werk niet, ook goed, dan is het blijkbaar niet voor diegene bestemd.

22: Ook beeldhouwen doe ik zelf nog regelmatig, in de schaarse tijd, die er is. Ik beeldhouw vooral in Albast. Een heel mooi transparant, niet te hard en niet te zacht materiaal. Ik maak met name delen van het menselijk lichaam. Het hoofd (denk deel), het bekken (gevoelsdeel), de hartstreek. Alle prachtige delen van het lichaam, als het in balans is.

24: Afgelopen jaren heb ik zeker 10 keer gexposeerd per jaar. Het komend jaar misschien 3. Nu vind ik het belangrijker om de beeldhouwlessen, die gaf een andere wending te geven, zodat cursisten die het komend seizoen bij mij komen voor lessen, na een jaar met recht kunnen zeggen: “ik heb iets geleerd”. “Ik heb prachtig werk gemaakt, en niet alleen van de buitenkant. Ik heb mijn eigen beeld gemaakt en ben naast in het beeldhouwen, ook in mijn dagelijks leven gegroeid”.

25: De opleiding op ruimtelijk gebied welke ik in september start zal een blok meditatie, wat filosofie, het ambacht en een flinke dosis creativiteit bevatten. Veel voorbereiding, prikkels en uitdaging dus.

26: Om zelf nog verder te groeien en om nog beter het ambacht te kunnen overdragen heb ik besloten vanaf september zelf de Kunstacademie te Arendonk – Belgie- te gaan volgen. Een hele ambachtelijke academie, zoals ik van vele al gehoord heb. Misschien past het niet in mijn huidig straatje, maar ik heb het gevoel dat ik ook het ambacht aandacht moet geven. Om niet het spirituele – wat nu aangewakkerd is- niet uit het oog te verliezen ga ik ook coachingsdagen bij Frouk Riemersma ,de VABK, volgen het komend jaar.

27: Iedereen kan dus nog heel veel van me verwachten. Mensen die wat van mijn werk willen zien, of eens met mij willen praten wil ik bij deze van harte uitnodigen voor de examenexpositie van de VABK. Nadere gegevens zijn te vinden op de site: www.keihart.eu.

28: De vraag die ik heel graag aan Mirjam Pet-Jacobs wil stellen is: Wat is je het meest bijgebleven van de Binnale in Florence en heeft het je iets extra's gebracht.

29: Madeleine Corbey Brederode 20 6922 BM Duiven www.atelier-allegro.nl www.protuum.com 06-23937822

Sizes: mini|medium|large|gigantic
simon borst
  • By: simon b.
  • Joined: over 8 years ago
  • Published Mixbooks: 4
No contributors

About This Mixbook

  • Title: ARTIST JOURNAAL, MADELEINE CORBEY
  • ARTIST JOURNAAL, MADELEINE CORBEY
  • Tags: artist journaal, MADELEINE CORBEY
  • Started: over 7 years ago
  • Updated: over 7 years ago