Up to 50% Off Up to 50% Off! Code: SPOOKY19 Ends: 10/23 Details
Apply

  1. Help
Up to 50% Off Up to 50% Off! Code: SPOOKY19 Ends: 10/23 Details
Apply

ylil ( lily hogeveen) , artist journaal

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

ylil ( lily hogeveen) , artist journaal - Page Text Content

1: YLIL ( lily hogeveen) lid sinds 2009 | VERTELT OVER ZICHZELF - HET WERK - INSPIRATIEBRONNEN EN WERKWIJZE NIEUWE PROJECTEN EN PLANNEN. LAAT ZIEN AFBEELDINGEN VAN RECENTE ACTIVITEITEN EN EIGEN WERK BELANGRIJKE LINKS EN EEN VRAAG VOOR DE VOLGENDE KUNSTENAAR. EN ..............DE KUNSTENAAR VERTELT WAT ER ZOAL GEBEURD IS NA DE FLORENCE BIENNALE EXPOSITIE.

2: Barbara Hardmeier vroeg mij: Wat geeft jou inspiratie? Ik vond dat een fijne vraag. Mijn allergrootste inspiratiebron is vreugde. Vreugde zonder aanleiding, gewoon lekker van binnenuit. Meestal is die er wel. Dat plezier spat van mijn schilderijen af. De terugkerende thema's zijn: huizen,vissen,vogels,bomen, schoenen en voetafdrukken en de Gehangene. De laatste drie: schoenen, voetafdrukken en De Gehangene hebben als titel: HIER IS NIEMAND. Ik denk dat ik dat even moet uitleggen. Iemand vroeg mij laatst: Als er werkelijk niemand is, is het dan geen leugen om 'Ylil' op je schilderij te zetten, als het af is? Ja. Nee. Ik ben Ylil. Ik ben Ylil niet. Volkomen hetzelfde. Nou, dit spel wordt al een tijdje gespeeld. Ik ben in mijn leven en dus ook in het schilderen al heel lang bezig met het paradoxale als eenheid van tegenstellingen te doorgronden.

3: Er zit geen tegenstrijdigheid meer in. Dat wil zeggen: de strijd met de wereld (en dus ook met het doek) wordt niet meer gevoerd. De danser is als het ware opgelost in de dans. De schilder is verdwenen in het schilderij. Het is de paradox van niets dat zich voordoet als alles, van niemand die zich manifesteert als iemand. Zo schreef ik bij een kleurrijk werk met alleen maar een paar voetafdrukken de volgende haiku (drie-regelig Japans gedichtje): | ik ga zó ver dat zelfs ik me niet kan vinden niemand is nergens

4: In dit paradoxale vind ik lichtheid, humor en spiritualiteit. De kunsthistorica Dr. Corma Pol zei in haar openingswoord op één van mijn exposities: “Dat paradoxale zag je al in 1993 in Ylils eerste werk, geschilderd met restjes van gewone huisverf! Een rode helling, een donkere rivier, een Gorges in de buurt van haar Franse atelier, in uitvergroot, absurdistisch perspectief. Je staat als toeschouwer aan de overkant van het ravijn en overziet de berg. Tegelijkertijd krijg je het gevoel door dat grote vlak te worden opgenomen. Je bent er buiten, op jezelf, en je bent je bewust van een totaal.”

5: De vreugdebeleving van dat eerste schilderij heeft me nooit meer verlaten. Schilderen is voor mij de expressie van een overvloedig stromende energie. Onmogelijk die te stoppen! Na de berg dient zich het thema VISSEN aan en daarna dat van de HUIZEN. Een tijdlang wordt een onderwerp uitgediept, weer losgelaten om vervolgens in een nieuwe verwerking tevoorschijn te komen. De vis straalt stilte uit, is alleen, autonoom in een heel grote ruimte. Tegelijkertijd leven vissen in scholen. Zo laten ze ons iets weten over de menselijke behoefte met anderen te communiceren en ook op jezelf te willen zijn.

6: sprongetjes maken ook in de donkere diepte van de zielspelonk

7: helder blauwe lucht een vis zwemt naar de einder neemt gedachten mee

8: Huizen zijn hierin vergelijkbaar: Een huis is onderdeel van een gemeenschap, van een dorp, een stad, een straat. En een huis staat op zichzelf. Het huis draagt leven in zich en symboliseert eigenheid en geworteld-zijn. | niets dan avondrood op daken, muren, vensters stad gestreeld door vuur

9: zonovergoten stad in warm dansend ritme hier wil ik wonen | Ook in het thema: BOMEN treft mij de paradox van alleen te zijn en in communiteit.

10: kijk hoe boomkruinen heel diep het zonlicht drinken ze lessen hun dorst

11: op witte stammen, toen ik alles gezien had, viel mijn zoekend oog

12: Eenheid van tegenstellingen, daar gaat het blijkbaar om! De manier waarop ik de ruimte in het platte vlak behandel en speel met kantelende perspectieven helpt mij het paradoxale steeds weer even anders te benaderen. Ook HERHALINGEN dragen daaraan bij. Herhaling is de Boeddhistische manier om in de verandering te stappen.

13: Vanaf 2006 komt het thema SCHOENEN en VOETAFDRUKKEN erbij en ben ik inmiddels, in m'n eigen proces, beland in een staat van niemand zijn. Niets bizonders, het leven gaat gewoon door, alleen in de schoonheid van WAT IS ben ik afwezig. Alle schilderijen in deze serie krijgen de titel: HIER IS NIEMAND.

15: Als ik schilder, bevind ik me in een speelveld van heldere, soms heftige kleuren en ontelbare mogelijkheden. Er gebeurt altijd iets merkwaardigs dat geen drug tot stand kan brengen: er heerst totale aandacht. En dit totaal in aandacht aanwezig zijn kon een ander mij niet leren. Ik mocht gewoon beginnen zonder iets van schilderen af te weten. In de oprechte belangstelling van de beginner schilder ik nog steeds elke dag. | beginner te zijn steeds word ik weer betoverd en is alles nieuw

16: In 2009 stierven, in één maand tijd, mijn moeder en mijn dochter Jacquelien. Ik heb vier maanden niet geschilderd. Het eerste werk dat zich uit de stilte aandiende werd een vijfluik met het vrijheidsbeeld op de kop. Het blijkt de eerste te zijn in een nieuwe serie: DE GEHANGENE. | de tweeheid opgenomen in het lachen van een traan de dood ook meegekomen dat leert mij stervend te bestaan

17: De Gehangene komt voor in de Tarot. Voor mij is hij / zij iemand zonder middelpunt, zonder 'Ik' en dus ook zonder periferie. Hij is ruimte. En in die immense afwezigheid is hij totaal aanwezig. Hij is ook de clown, de hofnar. Hij is de dwaas die in zijn dwaasheid volhardde en daardoor wijs werd. Hij kent geen verleden en geen toekomst. Hij ZIET dat weten nietweten is. Hij 'sterft' ieder moment en hij is noch 'hij', noch 'zij'. Hier is niemand. | de Gehangene speelt met alle obstakels hij kijkt, ZIET, loopt door

18: Ik houd van een veelkleurig palet en, geinspireerd door de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser, schilder ik graag beweging en ritme. Mijn werk beweegt zich in een spiraal: soms grijp ik terug op meer figuratief, dan weer abstract en vaak, héél vaak begeef ik me op het grensvlak van beide. Vandaar dat ik mijn werk aanduid als : vrije figuratie. En altijd als een schilderij af is, komen er woorden in de vorm van een HAIKU, ook wel de kunst van het NU genoemd. Mijn schilderijen móeten oogjes hebben. Als een schilderij niet terugkijkt of niet telkens bekeken wil worden, schilder ik hem over. Na de Biennale van Florence in 2009 heb ik veel uitnodigingen ontvangen van galerie's, kunstbeurzen en Biennales in het buitenland. Net als de meeste andere DFBA-leden, denk ik. New York,Venetie - mijn ego maakte sprongetjes – Miami, Izmir, Florence,Hamburg

19: Berlijn en enkele weken geleden een internationale groepsexpositie in Rome. Mijn ego maakt al lang geen sprongetjes meer: ik heb deze uitnodigingen, op een enkele uitzondering na, niet anders kunnen zien dan over de ruggen van kunstenaars heel veel geld willen verdienen. Behalve kunstschilder ben ik onder de naam Lily Hogeveen andragoog, gestalt- en psychosynthesetherapeut en schrijfster (twee boeken in eigen beheer uitgegeven: Angst of Liefde, een Keuze en In de handeling van het luisteren.) Ik schilder sinds 1993 en heb tientallen keren geexposeerd in Frankrijk en Nederland. Op dit moment exposeer ik in Galerie SilleKunst (www.galerie-kunstuitleen.nl) met een zestal schilderijen.

21: Mijn meest recente werk is 's zomers te zien in mijn galerie/atelier LA CLEDE in Bédous, 4km. van Florac in de Lozere, tel. 0466450702 en 's winters in mijn atelier/expositiezaal DE GRAAL , Ettenlaan 1 9331 BE Norg. Tel. 0592 612296. Zaterdag 18 en zondag 19 februari 2012 van 14.00 uur tot 18.00 uur houd ik OPEN ATELIER. Het thema is: HIER IS NIEMAND. www.ylil-vrije-figuratie-en-haiku.exto.nl h.l.hogeveen@hetnet.nl DE VRAAG AAN DE VOLGENDE KUNSTENAAR ERIKA BERKI IS Hoe tilt kunst jou uit de zwaartekracht?

Sizes: mini|medium|large|enormous
simon borst
  • By: simon b.
  • Joined: almost 9 years ago
  • Published Mixbooks: 4
No contributors

About This Mixbook

  • Title: ylil ( lily hogeveen) , artist journaal
  • ylil ( lily hogeveen ) , artist journaal
  • Tags: artist journaal, ylil ( lily hogeveen)
  • Started: almost 8 years ago
  • Updated: about 7 years ago