Up to 50% Off + MORE! Code: TREAT Ends: 10/24 Details
  1. Help

Contemporary Seasons

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

Contemporary Seasons - Page Text Content

S: 3280 Fairway Drive Volume 1

FC: volume one | 3280 FAIRWAY DRIVE

1: This book documents the first year of remodel work in our Cameron Park home. We purchased the house in November 2010 and began remodeling top to bottom before moving in late December. Nearly all the flooring in the house was replaced and all the trim around the doors, windows and based boards. All interior doors were replaced and all but two windows and the slider. The walls were smoothed to eliminate the orange peel texture and some rooms were reconfigured to improve the layout. Most of the structural work and finish work was done by Rob, myself and Rob's dad. Our friends and family were vital in assisting us with anything from babysitting to window installation.

2: In the original entryway the flooring was a faux peel and stick wood product. Upon removing the top layer we discovered another layer of yellow tile. Both layers were stripped, the carpeting was removed and dark laminate flooring was laid in the entire hallway and laundry room. The old slab hall closet doors were replaced with new six panel versions. A new light fixture was added and a fresh coat of paint. I jazzed up the long entry wall this summer with a couple of painted aqua stripes, an aqua entry table and a wall of pictures. | Before | After | Entryway

4: Lighting | Linen Closet | New Doors | The linen closet was painted a crisp white and lined with cedar planks that were removed from the master closet. The entry closet organizer was replaced with a newer system that is more functional. | Old | New

5: After | Hall Cabinets | Before

6: Kitchen

7: Before | The kitchen in our new house was functional but dated. We decided to give it a major face-lift. We removed the old counter tops and replaced them with sleek granite. We painted the existing cabinetry, added new hardware and switched out the mismatched appliances for stainless steel. The outdated light box was removed and replaced by bead board and six can lights. Rob installed the back splash using white subway tiles in a herringbone pattern. The two-tone gray and white cabinetry gives the kitchen a fresh, contemporary look.

8: Demo | Paint | Tile

9: After

10: Before | After | Dining Nook

11: We added a bar to the dining nook area because it was too small to accommodate a table. The bead board paneling was removed as well as the oak laminate flooring and broken ceiling fan.

12: Before | After

13: In the dining room, we painted the brown beam white to brighten the room, swapped the fan for a contemporary chandelier, painted the walls and put in new carpeting. | Dining Room

14: There were two large changes made in the family room that had a substantial visual impact. The first was replacing two long rectangular windows with one large one. The new window lets in a ton of light and is now operable. The second change was removing the awkward pocket door between the kitchen/dining room and the family room. This change makes the room feel twice as big and lends itself to a more open concept feel as well as greater sight lines. Paint, trim and a new ceiling fan completed the room. | Before | After | Family Room

15: Before | After

16: Change is good.

18: Office | Before

19: Green Gone Wrong | The office has been a very difficult room to decorate. The room had bright pink beginnings with an awkward peninsula and a window to the backyard. The peninsula was the result of an addition made before we purchased the home. A covered patio was enclosed and made part of the house. The change added a dining nook to the kitchen and the peninsula to this bedroom. To make sense of the layout we made the peninsula a walk-in master closet. The office is still a decent size room but now has no natural light. The room was painted mint green by yours truly the first go-round. The color was awful without the benefit of a window. It was quickly repainted the same gray as the rest of the house. Eventually, I hope to add wallpaper, wainscoting, bookcases and a much-needed skylight.

20: After

21: A work in progress...

22: Master Bedroom | In the master bedroom we undertook major renovations. We converted the peninsula addition in the office bedroom into a walk-in closet. In order to maximize closet space, we removed the window in the peninsula and patched the exterior siding. We added an exterior French door for patio access, reconfigured the existing window and added an additional window to the same wall. We removed the L-shaped closets in the master bath allowing us to move the bathroom door to the far left in order to someday accommodate a double vanity.

23: Before | After

25: Total Transformation

26: In the master bath, we removed two closets, stripped the floral wallpaper, replaced the faucet fixture, painted the vanity a crisp white and added new hardware and lighting. The brown carpeting was replaced with laminate flooring we had left over from our first home and the torn linoleum in the toilet area was covered with peel and stick faux carrara marble tile. To top it all off an eco friendly dual flush toilet replaced the old 1980's version. | Our budget bathroom makeover was intentional as we have a bigger renovation planned for the future. Windows will be added to the main wall opposite the vanity. The original vanity will be replaced by one with double sinks. I envision, dark wood with a carrara marble top and rectangular sinks. Our 1915 claw foot tub will be liberated from storage and refinished to sit under the new windows. The shower wall will be removed and the shower extended. The floor will be tiled and new fixtures will replace the old. This will be a total gut job and therefore will be put off for a few years. | Master Bath | Before

27: Progress

28: After

30: Kid's Rooms | The kid's bedrooms had been converted from two rooms to one long, narrow room. There was a closet at one end with a cabinet to the right. It took us a while to determine the original layout. When we pulled back the carpeting it was clear that the original closets had been back to back in the center of the room. We reconstructed the closets, resurrected the door into what would be Mason's room and added an additional ceiling fixture. Cosmetic fixes such as paint, trim and lighting make the kid's rooms feel complete. One of the few re-purposed items in the house is the ceiling fan in Mason's room. It was originally hanging in the dining room. | Before

31: Construction

32: After

33: Callie's Room | 1 | 2 | 3

34: After

35: Mason's Room | 1 | 2 | 3

36: The kid's bathroom was one of our last indoor remodel projects. Other than replacing the toilet and mirror, the majority of the cosmetic fixes in the bathroom were accomplished in the spring of 2011. We replaced the disgusting vanity with one we got for a song on Craigslist. The faucet was replaced as well as the mirror and lighting. The single overhead light was converted to two lights on either side of a medicine cabinet. The medicine cabinet was also very inexpensive and was made to look more custom by adding some door casing we already had. Bead board was ran horizontally on the walls for a contemporary cottage feel. I added hooks to the wall under the window to hang the children's towels. Custom artwork made by yours truly finishes the space. | Before | Kid's Bath

37: A few changes....

38: Demo

39: After

40: In the laundry room the cabinets were painted white to match the rest of the house. The doors were removed as they were damaged and the open shelving provides easier access. The room was painted, a new light fixture was installed and the door to the garage was replaced. In the future we hope to add a better fan, a more expensive light fixture and new cabinetry. | Laundry Room | Before | After | After

41: 1) Trim trees 2) Replace lights 3) Add house numbers 4) Paint door red 5) Add shutters 6) Paint, Paint, Paint | Front Yard | Before | After

42: One of the biggest changes made to the backyard was the new HVAC unit and solar. The old combo unit sat in back of the master bedroom. It was massive, inefficient and a complete eyesore. Although we decided to replace the system for financial reasons, the cosmetic result was a huge bonus for me. The bump out on the back of the house containing the old duct work was removed and a new, much smaller air conditioning unit sits on the old slab. The heater was moved into the attic. Rob and his dad constructed a fence off the patio to protect the kids from the pool. A fence was also constructed in the side-yard for the same purpose. A shed was removed from the back corner of the yard and an old oak tree hanging over our pool was cut back. The yard will be more of a priority next year including all of the perimeter fencing.

Sizes: mini|medium|large|gargantuan
Default User
  • By: Katie Y.
  • Joined: about 5 years ago
  • Published Mixbooks: 0
No contributors

About This Mixbook

  • Title: Contemporary Seasons
  • Theme for Mixbook Scrapbookers
  • Tags: None
  • Started: about 5 years ago
  • Updated: almost 5 years ago

Get up to 50% off
Your first order

Get up to 50% off
Your first order