Enjoy up to 55% Off! Code: JOLLY Ends: 12/5 Details
Apply
  1. Help

Jalils' Cook Book (Copy)

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

Jalils' Cook Book (Copy) - Page Text Content

S: Seasons of Change

FC: Cooking WorkBook | Jumbosoups'

1: A Year in Review

2: Burberry Cheese Tart

3: Bahan-Bahannya Pastri 1. Sebuku mentega 2. 3.5 cawan tepung serbaguna 3. 0.25 cawan air sejuk 4. garam&gula secukup rasa Inti: 1. Blueberry filling 2. 250g cream cheese 3. sebiji telur gred A 4. 20 g mentega 5. 50 g gula kastor | Kaedah-kaedahnya 1. Bahan pastri digabung dan diuli sehingga gebu. simpan dalam peti ais untuk 1 jam. 2. kendian sediakan plak cheese dia, pukulsemua bahan inti kecuali blueberry filling sampai gebu jugak. 3. selepas 1jam, doh digilis dan dimasukkan dalam acuan. then bakar dulu pastri ni untuk 15minit pada suhu 190 degree. 4. bila dah masak pastri tu then masukkan plak inti dia, lapisan bawah blueberry filling then tutup ngan creamy cheese tu... 5. Akhir skali masak lagi skali dalam oven pada suhu 200 degree selama 10minit lagi.

4: Spring is Here | Apple Pie | Bahan-Bahannya: Pastri *sila rujuk seperti cheese tart. Inti 1. 3biji epal hijau dan 3 biji merah dipotong dadu 2. sesudu besar mentega 3. sesusu jus lemon 4. 4 sudu besar gula 5. sedikit garam 6. serbuk kulit kayu manis 7. sedikit multipurpose flour | Kaedah-Kaedahnya: 1. Penyediaan pastri juga sama seperti cheese tart. sejukkan selama satu jam. 2. Untuk filling, masukkan semua bahan dalam periuk besar dan gaul sehingga sebati atas dapur dengan api kecil sampai gula mencair dan melikat. | 3. Pastri dibahagi 2 bahagian dan digilis sehingga nipis, satu lapisan diletak didalam mangkuk/bekas tahan oven dan ditekan mengikut bentuk bekas. 4. Bahan inti dituang keatasnya dan bahgian atas ditutup dengan sekeping lagi pastri dan pastikan bahagian bawah dan atas terkatup rapat, kalau rajin kelim la macam karipap 5. Sebelum dimasukkan dalam oven pada suhu 180degree selama 30-40minit sila tebuk lubang dibahagian atasnya supaya angin dapat keluar.

6: Puding Roti...

7: Bahan-Bahannya: 1. 8-10 keping roti 2. 3 biji telur 3. 4 sudu besar gula 4. 5 cawan susu segar 5. coklat cip sehendak nafsu 6. 2 sudu tepung kastad | Bahan-Bahannya: 1. Roti disapu dengan mentega dan kemudiannya disusun dalam bekas dan selit-selitkanlah coklat cip antara roti tu. 2. Diatas dapur dengan menggunakan api yang kecil panaskan susu+tepung kastad+gula, bila hampir nak mendidih masukkan telur dan terus kacau untuk 15 saat sahaja...jgn sampai telur berketul-ketul. 3. Kemudiannya tuangkan susu yang dimasak tadi kedalam bekas yang diisi roti tadi. 4. Biarkan selama 15minit agak2 roti dah kembang masukkan dalam oven pada suhu 200degree selama 20 minit. 5. Siap untuk dihidang.... | petua: nak tau dah masak belum, silalah cucuk dengan pisau, kalau bersih ekluarnya maknanya dah masakla tu | untuk sosnya: kacau susu bersama tepung kastad dan gula atas api kecil.

9: "I hope you always have a shell in your pocket...and sand in your shoes."

11: Day at the Beach

13: Lasting Memories...

14: "An open home, an open heart, here grows a bountiful harvest." - Judy Hand

17: Playing in the leaves! | The more you laugh, the longer you live.

18: These Are The Moments I Live For

21: 2011

22: Warm & Cozy

23: wonderland | Dashing Through the Snow

25: Home is where there's someone to love, and someone to love us.

Sizes: mini|medium|large|huge
abdul jalil salleh
  • By: abdul j.
  • Joined: over 5 years ago
  • Published Mixbooks: 1
No contributors

About This Mixbook

  • Title: Jalils' Cook Book (Copy)
  • Book of easy cooking by me
  • Tags: None
  • Published: over 5 years ago

Get up to 50% off
Your first order

Get up to 50% off
Your first order