Up to 50% Off! Enjoy up to 50% Off Sitewide! Code: MDY19 Ends: 4/29 Details
Apply

  1. Help
Up to 50% Off! Enjoy up to 50% Off Sitewide! Code: MDY19 Ends: 4/29 Details
Apply

Majka - Marko

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

Majka - Marko - Page Text Content

S: Majka

FC: Majka

1: Sjecanje na Majku Nasa Majka je rodjena kao Zora Pudar 1 maja 1917, na Pijescima, na medjunarodni Praznik rada. Njena mama Stana, rodjena Milutinovic, je rodila sinove Andjelka (1910-1963) i Djuru (1919-1943). Na Majkinu ogromnu zalost, umrla je kad je Majki bilo samo 7 godina. Djed Lazar se ponovo ozenio Jovankom Muratovic (nije iz iste familije kao Deda) i dobio Bozanu i Miroslavku, koje su umrle u mladosti. Majka je u Zitomislicu zavrsila tadasnju osnovnu skolu od 4 razreda. Njen ucitelj je plakao i molio njenog oca da je pusti da ide dalje u skolu ali u to vrijeme to nije bio obicaj za zene. U Capljinu je otisla kao cura kod svojih rodjaka i tu ostala dok se nije udala. | S neizmjernom ljubavlju Maja

2: Najstarije ocuvane a vjerovatno i postojece slike su sa Majkinog i Dedinog vjencanja iz 1938 godine kada je Zora Pudar postala gospodja Jagosa Muratovica.

3: Sa Dedom je zivjela u Konjicu a zatim Tihaljini pored Capljine gdje ih je zateklo proglasenje NDH 1941 zbog cega su se vratili u Mostar, gdje su ostali do 1943. Nakon dolaska Nijemaca morali su da idu u Dubrovnik. Oslobodjenje Mostara 14 februara 1945 ih je sacekalo u gradu. Napokon je presuda na smrtnu kaznu zbog pomaganja pokretu otpora skinuta.

4: Prvo su na svijet dosle dvije djevojcice koje, nazalost, niko osim Majke i Dede nije upoznao. Prva sreca je bila Zivka rodjena 1939 (na slikama). Uprkos imenu, sudbina nije htjela da pozivi dugo vremena i umrla je u avgustu 1945. Nakon nje je 1941 dosla Radmila koja je jos manje vremena uveseljavala svoje roditelje, ne proslavivsi ni prvi rodjendan. Otisle su suvise rano, ali su zauvijek ostale u Majkinom srcu. Kad god bi joj se u poznijim godinama oteo uzdah i lice stuzilo, ostao mi je utisak da je mislila na njih. U sjecanje na njih, postila je svake srijede i petka preko 55 godina.

5: A onda su rodjene dvije zdrave septembarske bebe koje svi poznajemo! Prva Kristina a onda nakon par godina i uz mnogo molbi Neda. Crna i plava; mrsava i "kilo-naranadza-ujutro"; nocna ptica i ranoranilac; razlicite kao Noc i Dan a neprevazidjeno brizne, slozne i prepune razumijevanja!

6: Po povratku su stanovali uz Staru crkvu, zatim u Glavanovoj 10 na Diviziji. Nakon loseg iskustva prilikom drugog porodjaja kad su Majku ostavili na porodjaju da bi se sakrili od bombardovanja, Mama i Tetka su se rodile u kuci. 1953 su presli u Bajatovu 3. | Pronaci slicnost:)

7: Majka se kroz godine mijenjala, mnogo vise nego sto je zabiljezeno na ovih par slika, no njen razdjeljak i blagi osmijeh su uvijek ostali isti.

8: Pored njenih kcerki, puno druge djece je proslo kroz kucu Muratovica u Bajatovoj 3 o kojima s brinulo, koja su pazena, odgajana, iza kojih je prano i cisceno, za koje je kuhano i spremano. | Ali je i pored svega najvise paznje i ljubavi ostalo za njene ljubljene unuke... posebno muske:)

9: Lijepe i bezbrizne 70-te | Mnogi su rodjendani slavljeni u Mostaru, mnoge Nove godine....

10: ...mnogo puta se ostalo do kasno uvece sa malom nocnom pticom, a rano budilo sa malim ranoraniocem...

11: ...tu se igralo, "pitalo" i pitalo, mastalo, slusale su se zgode i nezgode malog Ljubise, pravile masne kao u Sanje, "dulilo", durilo, trcalo pred ogledalo sa svakim zalogajem... a ponajvise voljelo do neba!!!

12: Vesele 80-te | Pocetkom 80-tih se raslo, jos slabije jelo, vise jurilo po avliji... a onda su u drugoj polovini 80-tih dosli neki novi klinci:)

13: Neki su bolje jeli, neki ne; neki dobro spavali a neki ne; pred njima se skakalo sa sorcevima do usiju, glupavilo se za jos jedan zalogaj vise; gledao se EPP...

14: ... mijenjale su se, prale i peglale pamucne pelene; igralo se starim i novim igrackama. Prekriveno dekicom, pred spavanje se uredno govorilo: Pa-pa noc!

15: Nesretne 90-te | Posljednja decenija 20-og vijeka je pocela divno i sretno. Zivjelo se najbolje do tada, u skoli se dobro napredovalo, dani raspusta su se provodili na Diviziji i na sokaku, dok su neki pravili prve korake i vozili zutim biciklom....

16: 14 januar 1991. Nakon vrlo kratke slabosti, sedmicu dana prije svog 90, rodjendana je umro Deda. Od starosti. Do zadnjeg dana je rano ustajao, isao na pijacu, radio u podrumu i citao bez naocala.

17: 1992 se sve preokrenulo! Iz Bosne i Hercegovine se preslo u Beograd, u Mostar se nije otislo dugo vremena ali je Majka uvijek isticala da je najvaznije da smo svi zivi i zdravi i da nas je "puna kuca"!

18: Velike promjene 90-tih su jedino za dobro imale sto smo svi bili u istom gradu, sastajali se na rodjendanima, slavama i svakom prilikom! Rasli smo, pocinjali skole, zavrsavali i pocinjali nove, i povjeravali se Majki za male i velike probleme! Slusala je uvijek strpljivo i sa razumijevanjem.

19: Kod Majke se uvijek dolazilo, sto familija, sto prijatelji, sto komsije i to gdje god se nalazila.

20: 1995 je bila godina velikog rastanka i odlaska na drugi kontinent. I pored svih pokusaja, Majka nikada nije uspjela da vidi Kanadu, ali ni u jednom momentu nije zamjerila. Zeljela je prevashodno dobro za svoje najblize.

21: Majka je bila vrsna kuharica kod koje su dovodjeni ugledno ljudi na ruckove i vecere umjesto u neki od mostarskih restorana. | Njena prijateljstva nisu birala godine niti religiju i trajala su nekada generacijama, kao sto se vidi iz teta-Masinih potomaka.

22: Nakon skoro decenije u izbjeglistvu, Majka se 2000 vratila u Mostar. Avlija vise nije izgledala kao prije ali je sa svojoj prepoznatljivom hrabroscu i to pretrpjela. Rekla je tim povodom: "Djeco, ja sam u drugom svjetskom ratu izgubila dvoje djece, meni je samo vazno da ste vi zivi i zdravi!" | Sa starim komsijama Bijedicima

23: Par mjeseci prije povratka u Bajatovu 3, imala je najljepsu posjetu koju je mogla pozeljeti. | 2001 godina

25: Jesen 2001. Posljednja Majkina slika snimljena nedugo nakon povratka u dobro poznatu avliju. Iako smo mislili da je zivot nezamisliv bez nje, proslo je vec 10 godina. | Na telefonu sa Kanadom! Ozareno lice i osmijeh sve govore.... pamtimo je po tome i dobrim djelima, njeznim rijecima, mudrim savjetima, zaraznom smijehu i ljubavlju kojom nas je obasipala!!!

26: Mama, Majka, Majkica, Mikica.... Najdraza, neprevazidjena, nezaboravljena ZORA MURATOVIC rodjena PUDAR 1. maj 1917 - 19. decembar 2001.

Sizes: mini|medium|large|jumbo
Maja Saric
  • By: Maja S.
  • Joined: over 7 years ago
  • Published Mixbooks: 0
No contributors

About This Mixbook

  • Title: Majka - Marko
  • Theme for Mixbook Scrapbookers
  • Tags: None
  • Started: over 7 years ago
  • Updated: over 7 years ago