40%-50% Off! Code: DECOR Ends: 10/26 Details
  1. Help

S. Evans Jones

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

S. Evans Jones - Page Text Content

FC: ejones8931@gmail.com 662.931.4563 sevansjones.weebly.com | S. EVANS JONES


2: READING ROOM | First semester of second year focused much on how to design and manipulate a space without additive elements but with the subtle designs of the walls. The reading room, a two week project, was to be a place where old books and manuscripts could be stored in an open space without damage due to direct sunlight. The site was located in an existing u-shaped building where three of the four walls act as party walls to the adjacent building. In this proposal the space and direct sunlight issue was solved by the shifting of wall planes. This allows for a generous amount of indirect light to flow into the space from the street-facing facade. While the space remains completely unobstructed, the divisions of the wall planes act as space definers within the room. Both the wall model and the flipped axon were hand drawn and constructed.

4: CHICAGO MAUSOLEUM | Second Semester of second year was the first semester long project as well as the first that dealt with a realistic context and site rather than an abstract one. Set in the heart of Chicago, this project asked for a space that would hold 10,000 bodies. 6000 of these were to be urns and the other 4000 were to be caskets. Because of the limited square footage of 80'x100', a vertical 'house for the dead' was necessary. This proposal takes on the ideas of a traditional cemetery in which the markers of the buried are both physically and visually accessible to the public or whomever enters the property. The primary goal of this design was to express and celebrate the people of the past. This is done mostly in the layered facade which consists of an aluminum and glass curtain wall and a second, interior vitrine wall which houses all 6000 urns. The ground level is completely accessible to the public, and the vitrine wall meets the level of the sidewalk so that the passersby can get a full idea and experience of an urban mausoleum. This studio was very drawing intensive, and all drawings and process work were done by hand. The final section is approximately four to five feet tall, and the final axon is six feet tall. Below is a small collection of both process and final drawings.


8: ARCHAEOLOGICAL SITE CANOPY | First semester third year, the studio setting focused much on wooden structure systems and how to manipulate and design with them. For this project, a site was given in which a wooden canopy system had to be designed in order to cover future archaeological excavations in that area. For this proposal, the specific site was the Desierto Plaza by No.mad in Barakaldo, Spain. One of the main challenges of this project was dealing with the context and determining, based on the site given, what ground could and could not be built on while still being sensitive to the existing landscape and architecture. This project also took into account how to deal with the issue of light, a sound structural system, as well as efficient and working water drainage. This proposal works off the existing grid of the landscape architecture. By creating a secondary grid system for the canopy, this allowed pieces to be pushed and pulled horizontally to allow for adequate lighting. This pushing and pulling continues in the vertical direction with subtle lifts of each full section of the canopy to allow for proper drainage away from the main archaeological area. | Desierto Plaza in Barakaldo, Spain. Source: http://miesarch.com/index.php?option=com_mipress_anterior&lang=en&offset=1395&cerca=&autor=-1&officina=-1&tipologia=-1&classificacio=-1&pais=-1&edicio=-1

10: CONTOUR WOOD CANTILEVER | Continuing the wood structure focus of third year, the cantilever project brought about issues of load, structure, and weight of the structure. This was a studio-wide competition testing to see which cantilever had the best weight to load ratio. Each cantilever group consisted of two people. My partner was Geronimo Debeza-Rodriguez. In addition to a partner, each group was given a specific "property" which would guide each group's design. Our property was contouring. The other two properties were tessellation and folding. Geronimo and I conducted multiple bending studies with both paper and wood. As seen below in a wood-veneer study model, we found that the laminating of veneer and wood glue created not only a light structure, but also a very rigid and strong one as well. With these studies we designed a continuous, curving structure all made of wood veneer and wood glue. This curves in between helped create more rigidity for the structure. When tested, our cantilever weighed a total of 15 pounds and held up to 127 pounds before deflecting. After all 24 cantilevers were tested, ours held the fourth best ratio

12: MULTI-PURPOSE ARTS FACILITY | First semester of fourth year consisted of a single, comprehensive project that both tested and challenged our knowledge gained over eight semesters of studio and architectural technology course. During this semester long project, the structure, HVAC systems, facade details, and landscape architecture were all designed by each student for his or her own project. Because the location of this lot was located in the historic downtown of Little Rock, Arkansas, the context and how the whole design responds or compliments it was a strong focus of the studio. In addition, this semester long project was also part of a studio-wide competition which is currently still underway. This specific proposal is one of six currently in the competition.


16: ROMAN FORUM URBAN CONNECTION | The semester of study abroad focused on understanding the city of Rome and its many layers of history and architecture. This investigation was done primarily through hand drawing techniques. The studio project focused on the Papal route, Via Papalis, which runs from St. Peter's, through the Roman Forum, and ends at St. John the Lateran. The focus of this project was to define a way to redevelop and re-emphasize the importance of Rome along this specific route, rather it dealt with the context or the route itself. This proposal creates of connection between the currently disconnected east and west sides of historic Rome. In order to do so, a pedestrian pathway cuts through the Roman Forum which is the primary reason for this disconnection. This pathway also connects and emphasizes ancient and historical pathways that were once very prominent to the area. Furthermore, this pathway acts as an additional layer to the historical palimpsest of the Roman Forum. It engages the ancient architecture to enhance it and not obstruct it.

18: ABOUT ME | I was born and raised in the Mississippi Delta, home to America's Blues and its culture. Currently, I am a fifth year architecture student at the University of Arkansas, Fay Jones School of Architecture here in Fayetteville. Coming from an impoverished region, I knew very little about architecture and its history outside of antebellum homes and Dollar General stores which both equally consume much of the built forms in the region. Over the past four years of school in the architecture program, my knowledge base and design abilities have opened up and been expanded beyond what I could ever imagine myself capable. I have developed a strong appreciation and passion for architectural history, specifically dealing with the Modern era. I have found that it has had the most impact on the way I think, design, and analyze my work whether it be a studio project or historical analysis. Ludwig Mies van der Rohe has created the greatest inspiration and motivation for my own work. Not just his simplicity of the form and materials of his work, but most importantly, his attention to detail. I developed early on in my education a strong interest for the emphasis on the detail and its importance to the whole of an architectural design. Since my first attempt at designing the details during my second year, I have gone on to see much of Mies' works. I have analyzed them through both literature and design so that I may better understand his work in order to help me further understand and develop my own architectural project that will continuously evolve throughout my career.

Sizes: mini|medium|large|huge
Default User
  • By: Evans J.
  • Joined: over 4 years ago
  • Published Mixbooks: 2
No contributors

About This Mixbook

  • Title: S. Evans Jones
  • Portfolio of studio works during undergraduate studio in Architecture School.
  • Tags: None
  • Published: about 4 years ago

Get up to 50% off
Your first order

Get up to 50% off
Your first order