Up to 50% Off! Enjoy 40-50% Off Sitewide! Code: BDAYCAKE Ends: 8/26 Details
Apply

  1. Help
Up to 50% Off! Enjoy 40-50% Off Sitewide! Code: BDAYCAKE Ends: 8/26 Details
Apply

LA VEREMA

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

LA VEREMA - Page Text Content

S: LA VEREMA 2n CICLE INICIAL

BC: FI

FC: LA VEREMA | SORTIDA A CAN CANADELL

1: Treball realitzat pels alumnes de 2n. de l'escola Catalunya de Navarcles | Octubre de 2010

2: El dia 27 de setembre vam fer la nostra primera sortida del curs, una visita al Canadell, on en Manelic ens havia convidat per treballar la verema i aprendre com es fa el vi.

3: Can Canadell

4: Quan vam arribar el primer que vam visitar va ser la vinya. Ens vam trobar la germana del Manelic, la Vinyet, que estava dormint. Ella ens va ensenyar els ceps i ens va explicar les seves parts. Va ser molt divertit perque no parava de fer bromes!

5: La Vinyet

6: La verema és la collita del raim. Es cull al mes de setembre i octubre quan ja és madur. El cep és la planta que ens dóna el raim. Molts ceps fan una vinya.

7: El cep

8: Vam veure les parts del cep. El tronc es diu soca o rabassa, les fulles es diuen pampols, les branques es diuen sarments i els cargolets es diuen circells.

9: Les parts del cep

10: Les fulles del cep es diuen pampols perque són com el pam d’una ma. Tenen cinc nervis com nosaltres tenim cinc dits. Són de color verd.

11: Els pampols

12: El sarments son les branques del cep. Dels sarments pengen els circells i els gotims de raim.

13: Els sarments

14: El circells, que estan molt recargolats, fan que els sarments aguantin el gotim de raim perque s’enganxen entre ells.

15: Els circells

16: En Manelic ens va ensenyar la premsa. Era molt net i polit i es passava el dia escombrant el celler. En Manelic ens va ensenyar que la premsa servia per premsar el raim.

17: En Manelic

18: En Manelic ens va ensenyar les tines. Havíem d’anar amb molt de compte. Les tines són molt grans i es on es guarda el most. El most s’ha de guardar vint i un dies. En aquests dies es fermenta i el sucre es transforma en alcohol.

19: La tina

20: En Mossen Botes era l’encarregat de cuidar les botes. Les botes estaven al celler. És un lloc fosc i molt fresc. En Mossen Botes posava el most dintre de les botes 6 mesos i així el vi es fa molt bo.

21: El Celler

22: Quan tots les nenes i nens vam acabar d’aixafar el raim el Pelut ens va cantar . Tots els nens I nenes vam picar de mans. Va ser molt divertit perque ell tocava la guitarra molt bé. Amb aquesta música animaven els nens i nenes que aixafaven el raim.

23: Cantem...

24: Primer ens vam haver de rentar el peus amb una manguera. L’aigua estava molt freda . Quan ja teníem els peus ben nets vam anar a aixafar el raim.

25: Peus nets !

26: Ens vam arremangar els pantalons. Per grups de 4 vam aixafar el raim. De mica en mica anava sortint un líquid fosc que és el most.

27: Aixafem raim

28: Mentre aixafavem raim anavem cantant tots junts. Alguns nens no volien aixafar raim perque els feia una miqueta de fastic. Peró era molt divertit. Mica a mica quan aixafavem raim anava sortint el most. Era de color negre.

29: Surt most !

30: Ens van donar una ampolla amb el most del raim que vam aixafar tots els nens i nenes i alguns mestres. El most del raim és dolcet.

31: El most

Sizes: mini|medium|large|gargantuous
Lluis Garcia Coca
  • By: Lluis G.
  • Joined: about 9 years ago
  • Published Mixbooks: 3
No contributors

About This Mixbook

  • Title: LA VEREMA
  • Treball sobre la verma realitzat pels alumnes de 2n. de l'escola Catalunya de Navarcles.
  • Tags: educació, medi, raïm, tic, verema
  • Published: almost 9 years ago