Up to 50% + 10% Off Get up to 50% Off + 10% Off! Code: NOEL18 Ends: 12/17 Details
Apply

  1. Help
Christmas Delivery Countdown
Up to 50% + 10% Off Get up to 50% Off + 10% Off! Code: NOEL18 Ends: 12/17 Details
Apply

RINEKE DE JONG, ARTIST JOURNAAL

Hello, you either have JavaScript turned off or an old version of Adobe's Flash Player. Get the latest Flash player.

RINEKE DE JONG, ARTIST JOURNAAL - Page Text Content

BC: DIT IS EEN UITGAVE VAN DFBA DOOR SIMON BORST DFBA-WEBSITEBEHEER DFBA KUNSTENAARS DIE HET LEUK VINDEN OM ONDERDEEL TE ZIJN VAN EEN DFBA ARTIST JOURNAAL KUNNEN ZICH OPGEVEN VIA INFO@DFBA.NL OPMERKINGEN EN REACTIES VIA INFO@DFBA.NL

1: RINEK DE JONG DFBA LID SINDS 2009 | VERTELT OVER ZICHZELF - HET WERK - INSPIRATIEBRONNEN EN WERKWIJZE NIEUWE PROJECTEN EN PLANNEN. LAAT ZIEN AFBEELDINGEN VAN RECENTE ACTIVITEITEN EN EIGEN WERK BELANGRIJKE LINKS EN EEN VRAAG VOOR DE VOLGENDE KUNSTENAAR. EN ..............DE KUNSTENAAR VERTELT WAT ER ZOAL GEBEURD IS NA DE FLORENCE BIENNALE EXPOSITIE.

2: Ik begin maar meteen met mijn antwoord op de vraag van Betty Jonker. Na het meedoen aan de Florence Biennale krijg ik, net als de meesten denk ik, heel veel uitnodigingen vanuit Europa en de V.S., maar ook uit Brazili en andere landen. Erg vleiend allemaal, maar niet altijd realiseerbaar. Zeker gezien de recessie waar we nu in zitten. Het is wel goed voor je zelfvertrouwen, dat wel. Gelukkig had ik vóór mijn deelname aan de Florence Biennale ook al veel internationale ervaring opgedaan en prijzen gewonnen, dus is het gemakkelijker om met beide benen op de grond te blijven staan. Vorig jaar won ik nog de portretwedstrijd in Almere en dit jaar De Prix d’Association in Mollans sur Ouvze in de Provence in Frankrijk. De economische terugval merkt iedereen, ook wij kunstenaars. Kunst is immers een sluitpost. Gaat het slecht, dan kan daar als eerste op worden bezuinigd, gaat het goed, dan komen wij ook weer aan de beurt.

3: Laatst zag ik een mooie slogan: “Beleggen is een kunst! Uw geld is beter af boven de bank dan op de bank.” Ik vind dat een hele goeie en iets om over na te denken, want zeg nou eerlijk: wat is het leven zonder kunst, dat is toch niet mogelijk. Dat is gelijk aan het eten van droge gekookte aardappelen. Niet om door te komen, het blijft in je keel hangen, zonder jus, groenten, vlees of vis of wat dan ook om het op te leuken. | Op 17-7-2011 ontving ik Le Prix d'Association in Frankrijk

4: Wat ik maak, maak ik in eerste instantie zuiver voor mijn eigen genoegen. Dus, als niemand het mooi vindt of het wil hebben, dan weerhoudt mij dat niet om toch gewoon door te gaan en mijn eigen weg te volgen. En dat is goed. Gelukkig wordt mijn werk wel gewaardeerd en is dit standpunt mogelijk omdat ik altijd heb gezorgd voor een eigen inkomen van waaruit ik mijn schilderen kan betalen. Dat is vrijheid en voor mij een van de belangrijkste dingen in het leven! Dat wil niet zeggen dat het met bakken binnen komt, ik moet wel opletten. Daarom werk ik met een budget, waar ik zoveel mogelijk binnen blijf, zeker ten aanzien van de kosten van exposeren die de laatste jaren steeds hoger worden omdat je nu ook bijna overal hang- of inschrijfgeld moet betalen.

5: Zeeuws meisje, 2010, 102x64 cm, paper

6: Ik krijg regelmatig opdrachten voor portretten of voor model. Dat is mijn specialisatie. En paarden, ik hou van paarden. Ze komen ook regelmatig spontaan opduiken in mijn werk. Daarom heb ik gemeend dat het belangrijk is ook de anatomie van paarden wat beter te gaan bestuderen en dat heeft weer geresulteerd in een aantal schilderijen waar ik blij mee ben. | Paarden V, 2011, 5-x100 cm, Arylic on Belgian artist linen

7: Ook ik was vanaf mijn prilste jeugd aan het tekenen met potlood, kleurpotloden, pastels, enzovoort. Later kwam daar verf bij, aquarel, olie en weer later acryl. Etsen heb ik eveneens gemaakt. Wekelijks (in de 4e klas dacht ik) op de lagere school naar het Rijksmuseum was ook niet te versmaden. En handwerken, niet te vergeten. Ik maakte op mijn 4e jaar al poppenkleertjes en ik kon al breien. Mijn moeder had me dat geleerd. Ook las ze me sprookjes voor en had ze prachtig gellustreerde boeken. Dat heeft er allemaal toe geleid dat ik modeontwerpster wilde worden of secretaresse. Ik vond het allebei heel mooie woorden, dus dat leek me wel wat. Ja, ik val soms erg op oppervlakkige dingen, zoals mooie woorden. Dit kan grote consequenties hebben.

8: Toen ik, heel jong en onervaren, mijn modeontwerpster diploma had kwam ik erachter dat ik de modewereld verschrikkelijk vond en ben secretaresse geworden. Gelukkig had je voor een kunstopleiding een middelbare ondergrond nodig en mijn moeder had ook niet minder in haar woordenboek staan. Gelukkig maar, bleek nu en ook mijn gehele verdere leven. Vervolgens ben ik nog technisch tekenaar geweest en daarna heb ik grafische ontwerpen gemaakt. Hier rolde ik in omdat ik modeontwerpster was en patroon kon tekenen. Ik rolde eigenlijk overal wel in toen ik jong was. Ja, vroeger was alles mogelijk, als je een beetje lef en avontuurlijk was ging je het gewoon doen. Spannend en leuk. En het bleek dat ik ook wel een beetje technisch was aangelegd.

9: Eros & Antheros, 2010, 150x100 cm. Arylic on Belgian artist linen

10: In mijn schilderen heb ik van dit alles allemaal heel veel plezier gehad. Ik hou van experimenteren, maar blijf trouw aan wat ik zelf mooi vind. En dat is vooral de periode vanaf ca. 1850. De Pre-Rafalieten, Wiener Sezession, Alma Tadema, Aubrey Beardsley en Arthur Rackham, e.a., maar ook hedendaagse kunst. Dat komt door de sprookjesboeken van mijn moeder. Ik vind het heel belangrijk dat ik er vakmanschap in terug vind. Vroeger maakte ik bijvoorbeeld ook mijn eigen verf aan de hand van middeleeuwse recepten. Soms kan ik uren voor een schilderij zitten omdat ik wil zien hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Vooral onafgemaakte werken hebben mijn interesse, daar kan je veel van leren.

11: The 3 Norns Verdandi (present), 2011, 50x100 cm, Arylic on Belgian artist linen | Tijdens mijn opleiding als modeontwerpster heb ik heel veel (naakt)model moeten tekenen, volgens de moderichtlijnen. Je tekent ze langer en slanker dan normaal, dat is eleganter. Ik had zoveel naakt getekend dat ik moeite had om ze nog in de kleren te krijgen.

12: Jacqueline, 2008, 65x50 cm, papier

13: Later ben ik model gaan tekenen, ook weer naar levend model, volgens realistische afmetingen. Jarenlang heb ik dat gedaan en ik doe het nog. Slank heeft mijn voorkeur, mijn favoriete modellen zijn balletdansers. Zij hebben een perfecte lichaamsbeheersing. Ik wil zien hoe de spieren aan het skelet zitten. Mannen en vrouwen, het maakt me niet uit. Ik gebruik mijn modelschetsen vaak voor mijn schilderijen. En ik heb natuurlijk altijd mezelf ook bij de hand, als dat nodig is neem ik de gewenste houding aan voor de spiegel. | Icarus, 2010, 130x100 cm, Arylic on Belgian artist linen.

14: Dit verhaal is waarschijnlijk erg met de benen op de grond. Maar zo ben ik. Behalve in mijn kunst, daar zie je precies het tegenovergestelde. Sprookjesachtig moet het zijn, soms dromerig, soms strijdbaar, als een andere wereld. Weg, op reis naar mijn eigen andere wereld, mooi of lelijk. Daarom heb ik het ook nodig om dit te mogen doen, het is mijn noodzakelijke evenwicht. Met het ene been in de realiteit en met het andere in de fantasie. Heerlijk, wat een geweldig geschenk heb ik bij mijn geboorte gekregen! Het enige dat ik hoefde te doen is geschenk te accepteren, het ontwikkelen, mijn gevoel er in leggen en er iets mee te doen. Dat gaat niet altijd van een leien dakje, soms is het moeilijk maar altijd de moeite waard. Het is mijn troost, mijn geluk en mijn zaligheid. Wat wil ik nog meer?

15: Pallas Athene, 2009, 150x100 cm, Arylic on Belgian artist linen. | Nu moet ik eindigen met een vraag aan de kunstenaar???. Dat vind ik heel moeilijk. Ik vraag daarom zelf je verhaal te maken, in vrijheid, zonder beperkingen en opdrachten van mijn kant.de volgende kunstenaar wordt ellen cohen. haar werk bestaat uit schilderijen collages en gemengde technieken. Rineke de Jong www.rinekedejong.nl en www.rinekedejong.com info@rinekedejong.nl Telefoon 06-40084802

Sizes: mini|medium|large|behemoth
simon borst
  • By: simon b.
  • Joined: almost 8 years ago
  • Published Mixbooks: 4
No contributors

About This Mixbook

  • Title: RINEKE DE JONG, ARTIST JOURNAAL
  • RINEKE DE JONG, ARTIST JOURNAAL
  • Tags: RINEKE DE JONG, artist journaal
  • Started: about 7 years ago
  • Updated: over 6 years ago